WEBSHOP

DUĆAN ŠARENOG DUĆANA

LETEĆI CIRKUS ŠARENOG DUĆANA

Filmske pricePhilip Dick
FILMSKE PRIČE

         Za razliku od dobrog dijela ostalih SF pisaca, slobodno se može ustvrditi kako Philipu K. Dicku iz godine u godinu raste ugled i popularnost. Razlog tome su svakako, osim nesporne kvalitete njegovih priča i romana, i njihove brojne ekranizacije: glasoviti režiseri (Spielberg, Verhoeven, Scott, Woo, napr.) se , naime, gotovo nadmeću tko će prije prenijeti neko Dickovo djelo na filmsko platno. Tako se, iz gled(al )išta "Šarenog dućana", ideja
o objedinjavanju svih "filmskih" priča u jednu knjigu nametnula sama  i sad je, evo tu, pred vama! No, o svemu još malo iz pogovora Denisa Peričića:
     "Filmaški afinitet spram Dicka nije nimalo slučajan: Dick je, prije svega, vrstan pripovjedač, upravo izniman narator. Bio je jedan od onih koji su deskriptivnom vatrometu svemirskih pustolovina pretpostavili idejnu srž čvrsto i jasno ispričane priče . Baštineći hard-boiled kompoziciju, Dick je iznašao idealan način da čitatelju ponudi ono što je smatrao bitnim i ono što nedvojbeno jest bitno: svoju opsesiju unutarnjim procesima svijesti.
     Priče okupljene u ovoj knjizi savršen su dokaz vrsnoće tog Dickova postupka: bez obzira nalazimo li njegove junake na Marsu (Pružamo vam usluge po veleprodajnim cijenama), u vremenskim koridorima (Isplata), u vihoru svemirskih ratova (Uljez) ili u teroru orvelijanskih antiutopija (Manjinski izvještaj), riječ je, ipak, o adekvatnim i nadasve maštovitim, kulisama  izvanjskim kulisama onih drama i lomova koji se zbivaju u svijesti likova. Androidi, roboti, stvorovi, špijuni isprana mozga  sve su to samo metafore nerazlučivih tunela najveće enigme: ljudskoga uma. Drugim riječima, Dicka ne zanima čovjek u prostoru, nego prostor u čovjeku..."

Prijevod: VLADIMIR CVETKOVIĆ SEVER
Cijena: 89 kn