WEBSHOP

DUĆAN ŠARENOG DUĆANA

LETEĆI CIRKUS ŠARENOG DUĆANA

TAJNO ORUŽJEIceberg Slim
SVODNIK
   
Svodnik, narkoman, kriminalac, ljubavnik, nasilnik, robijaš... i – književnik! Ova nevjerojatna kombinacija veže se uz Roberta Becka, poznatijeg po uličnom nadimku Iceberg Slim, koji je svojim romanima, pravim malim remek-djelima paklenog šunda, nadahnuo generacije repera: Ice-T i Ice Cube (čija imena izražavaju poštovanje ovom "kumu gangsta rapa") te Snoop Dogg najpoznatije su zvijezde prve generacije. U inspirativnom predgovoru Ice-T o svojem idolu, "opakom uličnom geniju", piše:
"Čak i prije nego što sam doznao tko je Iceberg Slim, poznavao sam njegove riječi. Tim prljavim žargonom koji obiluje humorom i slikovitim izrazima vezanima za seks govorili su pravi igrači u mom getu. Moju ekipu i mene zanimalo je gdje su ga pokupili – rekli su nam: 'Uzmite u ruke Iceberga!' Tako smo i učinili... Jednom kad otvorite Icebergovu knjigu, istog ste trena katapultirani u svijet igrača, svodnika, prevaranata i loših, brzih žena... Njegove riječi imale su dubok utjecaj na moj život i moju karijeru... Slim je bio čovjek s kojim sam se mogao poistovjetiti jer je govorio mojim jezikom. Jezikom geta... Ako je, dakle, umjetnikova uloga da govori o onome što vidi, onda je Iceberg Slim istinski umjetnik.
Znao sam da ne bih mogao biti pisac poput Slima, ali kad se pojavila rap glazba, shvatio sam: Na jednak način kako je Slim svoja iskustva stavljao na papir, i ja bih svoja mogao prenijeti u mikrofon. Dakle, istom metodom kojom je Slim postao pisac, ja sam postao reper. To je najvažnija stvar koju je napravio Iceberg Slim... – mladim ljudima poput mene pokazao je da, bez obzira na to otkud su potekli, uvijek mogu prijeći na novu razinu. Reperi poput mene, Jay-Z-a, Nasa, Notorious B.I.G.-a, Tupaca, Mobb Deepa, itd. nose naslijeđe Iceberga Slima... Čak sam se njemu u čast prozvao Ice...
I par desetljeća nakon što je dovršio posljednju knjigu, priče su mu i dalje svježe... Moj savjet vam je da pročitate sve Slimove knjige. Njegove spisateljske sposobnosti, po mojem mišljenju, dosad nisu nadmašene. Nitko nije dosegao njegovu razinu.

Prijevod: MARTINA BURULIC
Cijena: 89 kn